Artori - engineering
Naar het overzicht

Engineering

Jouw product technisch uitgetekend, klaar voor productie

Scroll voor meer

Over onze unieke aanpak van het productontwikkelingsproces hebben we al heel wat inkt laten vloeien.
Kort samengevat verloopt dit proces bij ontwerpbureau Artori in 3 stappen:

  1. Product scan: is een product maakbaar én financieel haalbaar?
  2. Product design: creatieve vormgeving op basis van technologische en budgettaire haalbaarheid. 
  3. Engineering: het technisch uittekenen van het product met oog voor het kleinste detail. 

Vandaag gaan we dieper in op de engineeringsfase, een cruciale fase waarin een mechanical engineer technische expertise en innovatieve oplossingen combineert om nieuwe producten klaar te stomen voor productie.

Het rudimentaire ontwerp dat tijdens de product scan gemaakt werd, werken we in deze fase uit tot in het allerkleinste detail. Dat resulteert in tekeningen waarmee de productie in gang gezet kan worden zonder dat er nog aanpassingen nodig zijn. 

Soms worden er voor de opstart van de productie 3D prints van onderdelen gemaakt om functionaliteiten af te toetsen en aansluitend full 3D prints om het volledige product te valideren of voor marketingdoeleinden.

"Welke technologie of materiaal je ook kiest, het is belangrijk rekening te houden met een aantal ontwerpregels. Het is de trots van Artori om deze voor 100 procent uit te werken bij de ontwikkeling van een nieuw product."


Hieronder doen we enkele ontwerpregels beknopt uit de doeken:

Artori - engineering

Lossingshoek


Dit is een belangrijke parameter bij (spuit)gietprocessen, zowel voor kunststof als metaal. Deze hoek verwijst naar de helling van de zijwanden van een matrijs ten opzichte van de verticaal.

Het doel van deze lossingshoek is om het product makkelijker uit de matrijs te krijgen zonder het te beschadigen of te vervormen en om het productieproces vlot te laten verlopen (minder stilstand of afkeur). Het bepalen van de  juiste lossingshoek vermijdt bovendien versnelde slijtage van de matrijs (minder onderhoudskosten). 

De juiste lossingshoek is afhankelijk van verschillende factoren zoals ondermeer het type materiaal (hardere kunststofproducten hebben meestal een grotere lossingshoek nodig dan zachte) en de complexiteit van het product.

Artori - engineering

Afrondingen


Het afronden van hoeken en randen is zowel esthetisch als functioneel van belang. Enkele redenen waarom afrondingen worden toegepast:

  • Verbeteren van de vloei van het materiaal bij gietprocessen: bij gietprocessen stroomt gesmolten materiaal (kunststof, metaal) door de matrijs. Afrondingen zorgen voor een verbeterde materiaalstroom zodat de matrijs gelijkmatiger gevuld wordt en er minder defecten optreden zoals luchtbellen of koude verbindingen.
  • Verminderen van spanning: scherpe hoeken kunnen leiden tot spanningsconcentraties in het materiaal, hetgeen scheuren of breuken kan veroorzaken. 


Het is belangrijk dat afrondingen juist bepaald worden. Te grote afrondingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot inval.

Krimp


Ook krimp is een belangrijke factor om rekening mee te houden.

  • Bij kunststof: tijdens het spuitgieten wordt de gesmolten kunststof in de matrijs geïnjecteerd. Wanneer de kunststof afkoelt en stolt, treedt er krimp op, hetgeen betekent dat het materiaal in omvang afneemt. 
  • Bij metaal: bij het gieten van metaal treedt een andere vorm van krimp op. Metaal trekt bij afkoeling niet naar binnen maar er ontstaan binnen in het product luchtbellen (slinkholtes).
Artori - Steven Van den Bremt

Hierbij lichten we nog maar een tipje van de sluier van alle factoren waarmee we rekening houden in de engineeringsfase. Maar laat het duidelijk zijn: bij Artori laten we niets aan het toeval over.
 
Onze doorgedreven kennis van materialen en productietechnieken maakt dat we de ontwerpregels door en door kennen. Deze vakkennis die voortspruit uit onze passie voor productontwikkeling, willen we dan ook ten volle aanwenden bij het ontwerp van jouw product. 
 

Heb jij een product dat je wil laten klaarstomen voor productie?

Met een kop koffie overtuigen we je graag van onze unieke visie op productontwikkeling.

Contacteer ons