Artori - VersaSense modulaire sensor
Naar het overzicht

Van brainstorm tot 3D prototypes

Modulaire sensor VersaSense

Mechanical engineer / projectleider Aaron Lanneau licht toe.

 

Scroll voor meer

VersaSense, toonaangevende leverancier van Enterprise IoT-oplossingen, klopte bij Artori aan voor het redesign en de ontwikkeling van hun bestaande IoT sensorbehuizing.

Voor deze opdracht legde de klant een aantal vereisten op tafel:

  • De IoT sensorbehuizing moest plug & play zijn en tot 3 sensoren kunnen behuizen
  • Het redesign moest stofvrij en waterdicht worden en idealiter ontwikkeld worden met het oog op Atex certificering
  • Er diende een hogere batterijcapaciteit te zijn
  • Het gebruik en onderhoud moest zo gemakkelijk mogelijk worden

Onze mechanical engineer / projectleider Aaron leidde het project in goede banen, met als uitgangspunt een herkenbaar en uniek design. Lees verder en ontdek waarom Aaron dit project een warm hart toedraagt.
 

Wat maakt dit project speciaal voor jou en welke uitdagingen kwamen hierbij kijken?

Het was een zeer uitdagend en leerrijk project waarbij ik nauw met de klant en collega’s kon samenwerken richting een mooi eindproduct, van brainstorms tot de realisatie van 3D prototypes met de nodige iteraties en evaluaties (van product en functionaliteiten).

De uitdaging zat vooral in de complexiteit: we moesten bij dit toestel zeer veel componenten samenbrengen in een compacte behuizing. Na verschillende brainstorms en rudimentaire ontwerpen werkten we naar een finale compositie toe. Ondertussen hielden we ook rekening met de maakbaarheid van de verschillende onderdelen.

Is er een specifiek moment binnen het traject waar je trots op bent?

In oktober 2023 wilde VersaSense een prototype van het product voorstellen op de ABISS beurs in Kortrijk XPo. Dit zou de eerste keer zijn dat ons puzzel- en tekenwerk werkelijkheid zou worden. Normaal voorzien we in deze fase functionele 3D prints, maar voor de productvoorstelling dienden we de look and feel van het finale product weer te geven en kozen we daarom voor high end prints

Het is spannend en bovendien uniek om zo vroeg in een project als dit al een glimp te krijgen van het finale product. De positieve feedback en interesse van de beursbezoekers vormden bovendien de kers op de taart.
 

Artori - VersaSense modulaire sensor

Hoe verliep de samenwerking, zowel binnen je team als met de klant en leveranciers?

Binnen het team hebben we vooral veel gebrainstormd om de stukken al van in het begin productietechnisch goed uit te denken. Na elke fase konden we ook steeds rekenen op onderbouwde en duidelijke feedback van de klant, hetgeen het resultaat alleen maar ten goede kwam.

In een verdere projectfase stemden we ook af met leveranciers om hun feedback te verwerken. Zo kwamen we bij de bestelling van de stukken niet voor verrassingen te staan en wisten we op voorhand dat alles gerealiseerd kon worden exact zoals wij het voor ogen hadden.  

Welke technologieën kwamen aan bod?

Zoals gewoonlijk startten we ook dit project met een intakegesprek en het documenteren van het volledige proces in een MIRO bord. Naast fysieke schetsen en doodles werkten we de onderdelen uit in SIEMENS NX. De eerste prototypes zijn meestal HP PA 3D prints. Zij hebben een zeer mooie afwerkingsgraad en zijn erg nauwkeurig. Voor de beurs prototypes hebben we alles met polyjet technologie laten printen. Op het einde van het project ontvingen we de eerste productie stukken uit de spuitgietmatrijs en konden we de finale checks uitvoeren. Vervolgens kan de volledige serie worden gemaakt.
 

Heeft het project bijgedragen aan je groei binnen Artori en wat zijn de learnings naar toekomstige projecten?

Dit project heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de groei van mijn kennis op vlak van elektronische behuizingen (IP65, ATEX). Het is altijd boeiend en leerrijk om een nieuw product te prototypen. Dit bevestigt heel mooi het concept en de samenbouw van de onderdelen. Tegelijkertijd komen er ook altijd wel nog kleine details naar boven die nog geoptimaliseerd kunnen worden.

Prototyping laat ons toe het product heel grondig door te ontwikkelen. Bij dit project kregen we die kans en ik ben heel trots op het resultaat.

Artori - VersaSense modulaire sensor

Van brainstorm tot product: wil jij je project tot leven zien komen in de handen van onze experts? 

Welke idee je ook hebt, bij Artori zetten we het om in een maakbaar én financieel haalbaar product.

Contacteer ons